lørdag den 6. februar 2010

Hold så op med at kalde mig en -ista

Elektronista. Et nyt begreb, som skal dække over teknologiglade kvinder; altså kvinder, der elsker teknologi/gadgets på samme måde som en fashionista elsker mode. Illustreret med stockphotos af stylede kvinder i jakkesæt, der sidder og jubler foran en bærbar i skrædderstilling.

Come on!

Nu må det fandme snart stoppe med den damebladstendens. Alting skal have en betegnelse, som skal vise den kvindelige styrke ved det, for det må endelig ikke være sådan, at nogen andre (måske mænd, gisp) sad som majoritet på dén tendens. Nej, så lad os give den et navn, der ender med "...på høje hæle." Eller noget i den dur.

I mean no harm. Der er et særligt sted i helvede for kvinder, der ikke hjælper andre kvinder. Jo. Men. Der er vist også et baglokale for kvinder, der blindt accepterer andre kvinder, fordi de er kvinder som ævler om kvinder. Og vice versa med mænd.

Jeg er sådan en, der elsker min Mac, mit kamera og min mobil og whathaveyou. Jeg er ikke skræmt af at skulle klikke på noget eller geninstallere noget. Jeg bliver fascineret af dimser og gadgets langt ud over rimelighedens grænser. Men jeg gider ikke være en slags -ista af den grund. Jeg føler ikke noget behov for at være med i en klub. Endnu en klub. Med damer i.

En anden ting er, at disse kvinders døtre sgu da er ti gange mere garvede udi teknologi. Derfor virker konceptet en anelse dødt i sværen allerede.

Og hvad er forbrugerpespektivet? En elektronista er imod lyserøde produkter, fordi de taler ned til den kvindelige købers intelligens - altså, at man ville købe en gadget, bare fordi den var lyserød, og ikke se på dens funktionalitet. Fint. Men hvilken slags markedsføring regner man så med til klubben af elektronistaer? Køb en laptop og få en bæredygtigt produceret computertaske, et jakkesæt med brede flipper og noget chai-te med i købet?

14 kommentarer:

 1. Hørt Hørt Hørt!!! Se mænd, vi laver bare vores egen betegnelse for sådan nogen som jer af hunkøn der godt kan lide elektroniske sager! Ååååh altså, så blev man også lige delt op i "os og dem" på gadgets-fronten!

  SvarSlet
 2. Jeg ELSKER din pointe om baglokalet! Det er bare alt for rigtigt!

  :)

  SvarSlet
 3. Oh, du er skarp!
  Jeg bliver nødt til at skrive et indlæg om søstersolidaritet, feminisme og den slags inden længe. Det gør jeg altså!
  Jeg er noget delt, synes ind imellem, der bliver talt for meget om det, gjort for lidt, og at det hele ofte bliver en smule FOR feminint.
  Det var din baglokaleteori, der gav mig stødet. ;-)

  SvarSlet
 4. Altså Damesen, NOGLE dameklubber er okay. Gerne dem der omfatter veninder, kaffe, hundehvalpe og babyer, if you know what I mean ;o)
  Men ellers er jeg helt med dig!

  (og apropos... Kaffe hos Sygedamen en af dagene i næste uge...?)

  SvarSlet
 5. Skarpt skrevet Fie, du rammer rent. Det muntre er vel osse, at -ista er sat for enden af en betegnelse, der ikke eksisterer; hvis jeg er vild med gadgets, er jeg så en elektron?

  SvarSlet
 6. Du sætter meget godt ord på lige nøjagtig den følelse jeg havde, da jeg hørte om begrebet første gang i Morgen TV. Jeg synes egentlig det er meget sjovt med sådanne udtryk. Kan godt lide, når der kommer nye ord op i sproget, men samtidig irriterer det mig lidt, at det skulle være specielt at være elektronikinteresseret bare fordi man er kvinde. Jeg er selv den vildeste af slagsen og har altid brugt betegnelsen nørd om mig selv. Det er et gammelt udtrådt mærke, men jeg bærer det sgu med stolthed. For i ordet nørd ligger der noget med at brænde for, at elske at fortabe sig i og at specialisere sig yderligere i. I ordet fashionista ligger der i mine ører ren Show, at vise en bestemt type ud ad til, hvortil der hører et specielt mærke (gerne Apple) og en helt særlig livsstil, som helst skal kunne vises frem i et lækkert dameblad for den stærke selvstændige kvinde.

  Sig mig engang, hvornår får nørden lidt kredit for bare at være en nørd?

  Det var vel lidt det samme der skete da begrebet BØV kom om manden der aldrig bliver voksen og som gerne vil forblive barn med sine egne børn. Jeg vælger til hver en tid at være en nørdet BØV fremfor en smart elektronista.

  SvarSlet
 7. Lidt morsomt med den brug af -ista, for det har i sit oprindelse intet med kvinder at gøre. Fashionista er kønsneutralt, men er opfundet (vil jeg hævde) for at give ordet et små-fascistisk præg - altså en der siger hvordan moden skal være, eller en der blindt følger andres påbud om mode.

  Det har ihvertfald altid være min opfattelse af ordet, da -ista endelsen som regel er noget der går på forskellige bevægelser (jvf for eksempel sandinista.

  Et andet eksempel på kønsneutralt -ista er barista.

  SvarSlet
 8. KAn vi ikke bare stoppe damebladene?? Jeg melder mig gerne under fanerne med mit sturmgewehr 44.

  SvarSlet
 9. Virkelig velskrevet indlæg med mange fine pointer. Jeg kan bare ikke forstå, at I kan hidse jer sådan op. Det er da selvfølgelig But Why's forsøg på at få omtale af sin konsulentvirksomhed og ikke så meget andet. Det gøres i disse tider bedst med nogle poppede (og lidt pjattede) begreber.

  Jeg er sikker på at Christiane Vejløs pointe hverken handler om kvindefællesskab eller om at holde mændende udenfor. Desuden er jeg slet ikke sikker på at det begreb lever meget mere end 14 dage.

  @ AB - enig, Nørd er det rette begreb. Og jeg vedkender mig gerne at være én af slagsen. Hvis nogle så har brug for at kalde det noget andet for at få lidt tid i Go'Morgen DK, så er det helt ok med mig.

  Så helt ærligt, lad os bruge krudtet på noget det betyder noget, som eksempelvis ægte søstersolidaritet og kvindefællesskab.

  Kh
  Lykke

  SvarSlet
 10. @Lykke: Lad os bruge krudtet på noget, der betyder noget, skriver du.

  Det betyder noget for mig at sige fra over for poppede og pjattede begreber, som du kalder dem. Jeg anfægter ikke spillereglerne for at få lidt medietid, jeg kender dem jo kun alt for godt. Men som M skriver ovenfor, så medvirker begreber som elektronista i min optik kun til at trække grænserne hårdere op mellem "os og dem". Og selvom begrebet måske kun lever fjorten dage, så vil jeg gerne kræve retten til at bruge lidt krudt i løbet af den tid på at udtrykke mit ubehag ved det, tak.

  Hvis søstersolidaritet betyder, at man ikke må hidse sig op...ja, så vil jeg gerne melde mig ud. Nu.

  SvarSlet
 11. Kære Fie-ista:-) Jeg elsker når nogen tør og gider gå imod strømmen og være djævlens advokat. Det er det, der gør blogs værd at læse og samtaler spændende i det virkelige verden. Og lige præcis det, der i sin tid fik mig til at sætte spørgsmål til om det nu også er så vigtigt at ha' styr på sammensatte ord og kommaer;-)Jeg er bange for jeg kommer til at virke som en rasmus modsat nogle gange, men det synes jeg ikke du gør her. Synes bare det er sjovt og fedt du tager et begreb op, som på den ene siden er totalt overfladisk og på den anden side er medvirkende til, at vi får skabt nogle kategorier der ikke er til at være i.Jeg er har forresten langt om længe svaret på din udfordring...Kh Line

  SvarSlet
 12. Ha ha, Den betegnelse har jeg ALDRIG hørt før.. Men sandt sandt hvorfor skal man altid "kaldes" noget..
  Jeg bliver også altid målt og vejet når jeg siger jeg går på designskole.. SÅ er man jo fashionista -- så det tror folk jo selvfølgelig man er :-)
  (det er jeg selvfølgelig ikke!)

  SvarSlet
 13. Hov så faldt jeg lige over jeres tråd her :-) Fedt at se en debat omkring begrebet Elektronista. Jeg har skrevet bogen "Elektronista eller Elektro-not" fordi jeg gennem mange år i teknologibranchen har oplevet at kvinder netop bliver helt stereotypt tegnet op. "Hov vi skal lige huske noget til kvinderne, lad os lave en i lyserød". Det synes jeg er alt for nemt sluppet og jeg kunne mærke der var andre der mente det samme. Mennesker kan som I siger nemlig ikke bare deles ind i to grupper. Der er kvinder, der er vilde med teknologi og mænd, der hader det. Jeg har personligt længe været utrolig træt af denne kønsopdeling. J

  eres kritik af Elektronista begrebet er på den måde helt berettiget, da det igen taler om kvindelige brugere for sig. Jeg har bare gjort det ret bevidst. Det har nemlig været nødvendigt at tage fat i verden som den ser ud- kønsopdeling- for at kunne rykke noget i retningen af hvordan den bør se ud- mere mangfoldighed. Min erfaring er, at branchen har haft for meget fokus på tekniske betegnelser og for lidt på brugeren. De kvinder jeg har talt med ønsker brugervenlighed og lækkert design, men ikke på bekostning af funktionaliteter. Og de gider netop ikke sættes i bås som lyserøde kvinder der gerne vil have et spejl i deres mobiltelefon. Og mit budskab i bogen er faktisk at teknologi netop ikke er kønsbestemt. Men for at nå ud i medierne, skabe noget debat, provokere lidt og få folk til at forholde sig til, hvad de egentlig mener, har jeg taget en lidt populærvidenskabelig tilgang og skåret nogle ting ud i pap. En debat som til dette indlæg er netop en fed konsekvens af denne tilgang. Jo flere der forholder sig til det og udtrykker deres mening, jo større chance for at elektronikbranchen lytter og bliver klogere på brugerne. Til dem der kunne tænke sig at læse E-bogen og komme lidt dybere ned i Elektronista begrebet, høre udtalelser fra kvinder i min undersøgelse og læse om baggrunden for hvorfor jeg tager emnet op, sender jeg gerne en gratis bog. Bare send mig en mail på info@but-why.dk
  :-)
  Og iøvrigt big ups for denne blog. Super fed!

  SvarSlet