onsdag den 21. oktober 2009

Penge på ammehjernen

I går kom en sms fra banken: Der er indsat 4.107 kroner på din konto. Wow, tænkte jeg, så er der sørme kommet barselsdagpenge, og hvor er det dog for lidt til at leve for, og hvad gør jeg nu, og hjææælp. Så gik det op for mig, at det var børnepenge. Den skulle jeg lige sluge - tænk at være en af dem, der får børnepenge - og derpå konkludere, at det var skønt, når nu frøken V har lagt sig i den lange ende af vækstkurverne og ergo vokser ud af sit tøj konstant. Men det hjalp lissom ikke på dagpengesituationen.

Når man ringer til Ydelsesservice København, som er dem, der administrerer dagpenge til barslende, får man en lettere muggen og overbelastet dame i røret, der har forklaret den samme ting tusinde gange, og derfor ikke længere kan forklare den ordentligt. Hun sagde: Du får nok 3.600 om ugen, brutto. Og så sagde vi farvel. Eller hun gjorde. Som journalist burde jeg være on top of det dér med at gennemresearche ting og blive ved med at spørge, til jeg får et brugbart svar. Men ikke på fem timers søvn og med ammehjerne.

Ja, hallo, kan vi så få noget service?

Jeg regnede ud, at det vil give mig ca. 2.000 kroner udbetalt om ugen. Det dækker så de faste udgifter og en tur i Netto. Bum. Vil dog egentlig ikke beklage mig over det, for reelt set er jeg taknemmelig over det offentlige sikkerhedsnet. Tænk, hvis man var født i...tja, USA? Og apropos: Når man har et barn med behov for meget kontakt til sygehusvæsenet, skulle jeg hilse og sige, at man er glad for, man betaler sin skat. Det er voldsomt kompetente og rummelige mennesker. Modsat dem hos Ydelsesservice, kunne man fristes til at snerre. Gwarr.

Men hvorfor er det, at det skal være så svært at finde ud af, hvordan det barselsorlov/dagpengesystem fungerer? Flere steder er der oprettet hjemmesider med forklaringer i lange baner, men ingen, jeg kender, har kunnet navigere let og smertefrit igennem det. Et eller andet sted må der da sidde et kommunikationsuddannet menneske, som kan formidle til borgerne, hvordan det hænger sammen. Men mon ikke, det er som hos SKAT, hvor rygterne siger, at ingen - altså INGEN - har overblik over samtlige danske skatteregler. Ikke engang skatteministeren eller en eller anden superrevisor. Kan det ikke gøres nemmere for...ja, skattepengene, f.eks?

Ja, hallo. Service? Det kan der ikke blive tale om. Til gengæld har vi mange par briller og bar røv.

Det er det rene volapyk.

PS: For at se, om de famøse dagpenge skulle være kommet, har jeg længe forsøgt at komme på netbank. Men når man har en Mac, skal det af en eller anden grund være ekstra besværligt, så jeg skal huske et bruger-id, en adgangskode OG en pinkode til en lille åndssvag dims, der ligner en regnemaskine, og som jeg hver gang (HVER GANG) jeg vil tjekke min bank, skal generere en ny kode til mig. Velkommen til Oldnordisk Bankcenter, her maler vi vores korn til mel, tænder bål med flintesten og bruger sytten forskellige koder til vores netbank. Igen: Det kan man ikke på fem timers søvn.

Og så lige en vagt relateret video. Jeg vil ha' hendes hat. Men det har jeg så ikke råd til.

2 kommentarer:

  1. Jeg tror (for jeg ved det stadig heller ikke 100 %), at dine dagenge afhænger af din indkomst præ baby. Jeg får ca 7,et-eller-andet-tusind udbetalt, hvis det kan hjælpe på din skræk for 2000? Kan ikke forestille mig, at du kun får 2000 kr udbetalt. Og jeg har snakket med hende kosten i Ydelsesservice. Hun burde finde et andet job. Bisj.

    SvarSlet
  2. Ja, jeg tror det samme. Det ville være 2.000 om ugen, så 8 i alt...men det er stadig scary shit med den husleje, vi holder os. Ak, dyre vaner...:)

    SvarSlet