tirsdag den 22. september 2009

These shoes are made for walking

Kan du huske dit første par højhælede sko?

For de fleste kvinder er det spørgsmål på højde med, hvem man fik sit første kys af, eller hvor man var d. 11. september. Ikke til at tage fejl af.

Jeg kan huske, at jeg nærmest blev pisket til at købe et par af min mor, som altid har haft en anseelig skosamling. Jeg var ellers i Jesussandaler, hjemmegjort batik og Janis Joplin-brille på det tidspunkt og synes egentlig ikke, der var nødvendigt at gøre noget ud af min i forvejen opsigtsvækkende højde. Men en dag, jeg var med mine venner i København, havde jeg fået penge med til formålet. Jeg var 16 år. I en kælderbutik i Fiolstræde købte jeg et par sorte, højhælede sko med ret tyk hæl og ankelrem. De var ikke særligt fikse, og købt lidt i protest, men med dem skete en forvandling.

Nytåret efter var jeg pludselig i kjole, strømper og hæle, og derfra eskalerede det. Om end lidt skizofrent vekslende med hippiestilen, men efterhånden fik følelsen af stolthed ved min højde, lyden af hælene mod forskellige gulvoverflader, den rødmende glæde ved at få nogen til at glo og den generelt essentielle femininitet, jeg følte, deroppe på hælene, taget over fra den fladtrådte teenager.

Høje hæle er jo nærmest et overgangsritual på linje med den første Tampax. Jeg ved ikke, hvad det svarer til for drenge, men for piger er hæle, lige fra de stavrer rundt i mors sko, det ultimative symbol på kvindelighed. Tænk lige på, at det nærmest er det sidste beklædningsobjekt, ud over bh'en, der er forbeholdt kvinder - og som dermed råber højt om forskellen på de to køn. Fra Askepots jomfruelige glassko til Carries powertårnhøje Manoloer.

Alt dette ævl er egentlig for at komme frem til dagens glade nyhed: Der var 50% i Foxy Lady shoes på Elmegade. Himlens lys brød frem af skyerne og skinnede på lige præcis de sko, jeg har sukket efter i nogle måneder nu. Til halv pris!

Lola Ramona, I love you.Hm. Disse sko har jo faktisk indtaget et af det mandlige køns sidste beklædningsmæssige bastioner, går det lige op for mig...haps slips. Hvis der er nogen, der kan overskue de feministiske pointer i dét, så kom glad.

Tillad mig at slutte med et fint citat:

"I have never been able to study a new role until, alongside the director, we choose the shoes which the woman we are about to bring to the screen will be wearing. Everything starts down there."
Penelope Cruz

1 kommentar:

  1. Pjutiful!!

    Og du ved vel godt, at 50% betyder, at man nærmest SKAL købe to par ikk? Det er jo et helt par gratis!

    SvarSlet