fredag den 29. oktober 2010

Gyseligt

Måske er det bare mig, men azzå, dengang jeg var lille, ing, der var der altså ikke noget, der hed Halloween. Der var heller ikke noget, der hed Valentines Day, men sådan er der jo så meget globaliseret americana, man ikke lige havde set komme.

Nu er der til gengæld skeletter, vampyrer, zombier, spøgelser, øksemordere, mumier, varulve, bloddryppende grotter, monstre, kryb og torturinstrumenter over det hele i anledning af den her syrede højtid - og hele balladen er skræddersyet til børn. Fantasien bliver virkelig fodret (grænsende til det foie-gras-gås-ned-i-halsen-stoppende) med gys og grusomheder.

Og så er det, jeg tænker: Hvad med de børn, der faktisk ikke kan lide det? Dem, der bliver reelt bange? Dem, der er mørkerædde eller bare lidt tilbagetrukne og følsomme i kanten?

Jeg er ikke sikker på, at jeg ville have nydt Halloween som barn. Min fantasi var alt for livlig, alt for levende, til at jeg var rigtig sej til at ryste den slags af mig. Jeg hvinede ikke af fryd, men af skræk, når der var nogen, der skulle være sjove og forskrække mig. Kan I huske Den Blå Vogn i Tivoli - før forlystelsen blev til det der klamme Lars Von Trier-agtige mareridt, det er nu? Jeg synes fandme, den var skræmmende, og jeg skulle OVERHOVEDET ikke nyde noget af kælderen under Madame Tussauds.

Er børn blevet mere hardcore, eller forventer vi måske af dem, at de er det? Og hvordan skal de sige fra, hvis det er for meget? Bare en tanke.

4 kommentarer:

 1. Uha, jeg siger dig at jeg var faldet om af skræk, hvis der havde været halloween da jeg var lille! Gisp! Har altid været rockerbange for skeletter, og da jeg var barm var det helt skidt. Det kunne jeg ikke engang se et tegnefilms skelet uden at få en masse mareridt.
  Mon ikke der er nogle skøre børn som mig der bliver helt bange nu også? Men ellers synes jeg det er meget rart, at halloween gør at julepynten bliver overskygget lidt her i Oktober!

  SvarSlet
 2. I en alder af 12 år gik jeg stadig med lukkede øjne gennem hele kælderen i Madame Tussaud's.

  Men jeg tror måske at (nogle) børn i dag, er mere hærdede end jeg var, da jeg var lille. De er vokset op med fiktion i form af film og tv på en helt anden måde end mig, og er derfor langt bedre i stand til at skelne mellem fiktion/fantasi og virkelighed.
  Samtidig er der helt sikkert nogle, som har sværere ved det. Nogle, hvis fantasi ikke kan rumme alle de input, og som derfor får svært ved at skelne. Og nogle af disse bliver helt sikkert ikke beskyttet mod det, som de har brug for, men bliver måske misforstået eller skældt ud i stedet for.

  I øvrigt udskyder Halloween desværre ikke juleoppyntningen. Ikke i Århus/Aarhus i hvert fald, hvor Salling hængte granguirlander med lys i op den første dag i efterårsferien. :(

  SvarSlet
 3. Børn er mere hardcore, man estimerer at et USAbarn har set 4000 mord på film inden det fylder 15 år.

  SvarSlet
 4. - og så er der en masse slik i det - tror jeg overtrumfer en evt skræk. jeg ville helst holde det fra mine børn, synes det er møgirrierterende med alle de børn der ringer på og bliver sure hvis man giver dem figenstænger ( nu lyder jeg rigtig frelst og dumsur ), synes bare ikke der er nogen "bund" i det, man kan ikke forklare børnene om påske eller jul eller noget, det går bare ud på slik. Og børnene føler sig jo meget udenfor hvis man som forældre siger at de ikke må gå med til klassearrangementet. hvilket de så også kom, stærkere er min rygrad ikke - det er kommet for at blive. Godt det snart er jul?! mvh anette

  SvarSlet