tirsdag den 12. oktober 2010

Dyre tasker

Jeg har altid været halvangst for pludselig en dag at se mig selv i spejlet og blive mødt af en, der prøver alt for hårdt på at klæde sig i en alder, hun ikke har. Både den ene og den anden vej. At selvbilledet ikke stemmer overens med spejlbilledet.

Nu ville det jo være en overdrivelse af bibelske dimensioner at sige, at jeg er specielt fashionistisk, men jeg går da op i at se orn'lig ud. Problemet er bare: Hvordan klæder man sig så, når man er 31 og en halv? Når man er mor? Når alle dem, der er yngre end en, endnu ikke tror på at kvindekroppen forfalder hurtigere end mænds. Når man for længst færdig med at lege studerende fattigrøv og går på arbejde (jaja, nu leger vi bare, ikke?) - et arbejde, man skal klæde sig nogenlunde pænt på til? Når alle dem, der er ældre, starter Facebookgrupper, der hedder noget med power eller primetime eller real women og ser rasende, blændende godt ud - til dels, fordi de har råd til det?

Jeg er ikke den eneste, der er i tvivl. Det kan jeg tydeligt se i gadebilledet - og det skærende punkt, mine damer og herrer, er første barn og første barsel. Når en mor har nået det punkt, hvor joggingbukser ikke går længere, men hvor hun ikke kan passe de snit og størrelser, hun plejede - og ikke har råd til særlig meget nyt - så er hun på herrens mark. Der går en blanding af selvbedrag og fandenivoldskhed i den, når hun står foran klædeskabet og kæmper med sidste års modediller, der ikke har en den tidsløse holdbarhed, der skal til for at gå en sæson mere. Ergo ser man disse kvinder på gaden i haremsbukser og kneehigh vinterstøvler. Hippiehuer og (gys) voksentøj fra dyre børnemærker. For stramt eller for løst. For kort eller for langt. For meget eller for lidt.

Før var det nemt, i og for sig. Man så godt ud i ret meget. H&M og genbrug, udskæringer ad libitum og halvgale, hipsterprægede, spraglede sammensætninger af stilletter fra Kvickly og en genbrugskjole fra Pisserenden. Pludselig er det noget andet. Nu ser man godt ud i ret få stykker tøj. Man ser pludselig sin stirrende refleksion i butiksruder, der præsenterer dæmpede grå og sorte farver, noget med store tørklæder, noget lidt mere eksklusivt ladylike a la stilfuld stram pageklippet udlandsreporter slash jeg-har-en-røvdyr-skobutik-i-Hellerup. Måske lidt pels hist og nitter pist, læder og freakin' iPhoneholdere i minimalistisk dansk design om halsen. Dyre, lange tasker. Om man så må sige.

Og så er det, man bliver fremmedgjort over for hele molevitten.

Så kære klædeskabsterapeuter og personal shoppers og udnyttelse-af-kvinder-i-krise-bestseller-forfatter-typer: I har et helt uopdaget marked. Det ligger og roder rundt et sted mellem 30 og 32, det er på barselsdagpenge, det har en krop, det ikke kender - og det har netop barberet ben for første gang i rundt regnet et år.

Jeg siger det bare.

12 kommentarer:

 1. Amen!!!
  Nøj, hvor jeg kender det! Kender til gengæld overhovedet ikke min stil mere.

  Nogen der gider skrive en selvhjælpsbog?

  SvarSlet
 2. Køb klassisk! Det går aldrig af mode. Så brug tilbehøret som det sjove. Lækre sko og tasker tager fokus, så det er lige før, jeg kan svanse ned ad gaden i ført natdragt og Gucci solbriller, Gucci taske og Patricia Pepe støvler! Prøv det ;)

  SvarSlet
 3. Puha, what to do. Måske har onkel Anne ret, ingen ser mine slidte jeans fordi jeg tåger rundt med Burberry holdall og halstørklæde.

  SvarSlet
 4. Fandt lige et digt, jeg har lagt på min blog med inspiration fra dig :)

  SvarSlet
 5. Og endnu et amen herfra!
  Jeg fik helt paranoia om det er mig, blandt andre, du har spottet på Nørrebro i tøj, der ikke helt sidder ordentligt og ikke helt er smart mere - suk...

  SvarSlet
 6. Amen, sister! Jeg græmmes, når jeg opdager, at jeg har stort set det samme på som den (heldigvis ret velklædte) 19-årige piccoline på mit arbejde, bare med lidt dyrere sko. Men gider jo heller ikke ligne min mor. What to do?

  SvarSlet
 7. Kender det!! Efter min første graviditet var jeg i præcis den situation, du beskriver. Jeg valgte at investere i et par timer hos en stylist. Og faktisk viste det sig at være godt givet ud. Mit problem var jo bl.a. at jeg ikke passede ret meget af det tøj jeg havde før graviditeten, og jeg gerne ville se lidt godt ud på job igen. Det lykkedes at opnå et OK resultatet og frem for alt fik jeg gode råd til hvad jeg skulle gå efter og undgå. Det betyder ikke at alle bare skal bruge penge på en stylist, for det er temmelig kostbart - og noget jeg kun kommer til at gøre én gang. Men det er måske noget man kan overveje?!

  SvarSlet
 8. Et par baggy bukser, en slidt t-shirt af en art og en oversized hoodie og så er jeg ude af døren- med bæresele og klapvogn! Worked then and works now, altså pre- og post børn. Men måske er det bare mig der ikke har opdaget, at jeg ser dum ud? :D I hvert fald er det comfy, og du kender mig, I'm all about being comfy ;)

  Men jeg kan godt følge din tankegang i emnet. Har da tænkt over hvordan det kommer til at se ud om *host* år, når jeg bliver 40 og sporter et par hængerøvsbukser nede i Brugsen. Ha ha!

  SvarSlet
 9. Jeg ved præcis hvad for noget tøj du skal gå efter. Jamen det dér, det kan jeg bare. Du giver øl og jeg peger imens.

  SvarSlet
 10. Nu skriver du et uopdaget marked mellem 30 og 32 - men det starter nok langt tidligere, og fællesnævneren er nok ikke alder, men nærmere moderskab. Jeg er selv 24, og venter mit første barn - Sidste efterår købte jeg et par korte snørestøvler men kilehæl i den tro at de ville holde de næste mange år, nu står de på hylden og får mig til at føle mig som en teenager hver gang jeg tager dem på. Samtidig er jeg jo blot 24 - og er slet ikke klar til Angulus, what to do?

  SvarSlet
 11. MEGET sandt. Når du knækker koden, må du gerne dele med resten af de uoplyste, 30-ish masser. Pt. går jeg i arvetøj (ja, det stoppede IKKE i 10-årsalderen, som jeg dengang håbede) fra barnløse veninder med mange forskellige kroppe og smage. Resultatet er ikke kønt. Men jeg barberer tit ben.

  SvarSlet
 12. @Hella. Jeg går i Brugsen iført hængerøvsbuks - og jeg er fyldt 40 :D

  SvarSlet